Ashangers en hun symboliek

Assieraden en ashangers zijn een persoonlijke manier om een stukje van een overleden dierbare bij u te dragen. Daarnaast zijn de sieraden niet of minder herkenbaar als gedenksieraad. De ashangers zijn er in allerlei vormen en maten. U kunt natuurlijk kiezen voor een abstract design; een staafje of een bolletje, of een vorm die voor u een bijzondere symboliek bevat. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van ashangers met een bijzondere symboliek.

Hart

Een veel gekozen vorm voor een herdenkingsobject is het hart. Dit staat natuurlijk symbool voor de liefde, dus is het zeer gepast om vorm te geven aan het verlies van een geliefd persoon. Het hart is ook het kloppende centrum van een mensenlichaam. Wanneer een gelief iemand overlijdt kan het voelen alsof u eigen hart ook even stilstaat, breekt of leeg wordt. Degene die overleden is maakte immers een belangrijk deel uit van uw leven. Een hartje is dan misschien een perfect symbool om bij u te dragen aan een sieraad, met daarin een beetje as van die persoon.

Vlinder of vogel

Zowel de vlinder als de vogel staat bekend als het symbool voor vrijheid en plezier. Een vlinder is elegant en heeft iets vrolijks, terwijl de vogel naast elegant ook stoer en eigenwijs kan zijn. Dat ze beiden kunnen vliegen spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van de mens. Overlijdt een persoon die altijd door het leven zweefde, zich vrij voelde of veel reisde? Wellicht past een van deze vormen dan bij hem of haar. Natuurlijk is het ook mogelijk dat iemand na een lang ziekbed of andere nare ervaring overleden is. Overlijden kan als een ware verlossing voelen voor iemand die lang heeft gevochten. De vlinder of vogel staat dan symbool voor de vrede en vrijheid die de overledene nu heeft gevonden.

Traan

Een druppel of een traan kan natuurlijk vrij letterlijk geïnterpreteerd worden als symbool voor het verdriet dat u heeft. Het gemis van een overledene kan overweldigend zijn en huilen hoort erbij. Toch staat de traan ook symbool voor iets moois. Achter de wolken schijnt de zon en uit groot verdriet kan ook iets moois voortkomen. Dit prachtige sieraad bijvoorbeeld. De mooie herinneringen die u aan de overledene hebt zullen altijd bij u blijven.

Kruis

Het kruis is natuurlijk bij uitstek het symbool voor het Christendom, en specifiek voor het lijden en sterven van Jezus Christus. Los van religie wordt het kruis in Nederland echter ook veel gebruikt als symbool voor overledenen. Voor veel gelovigen is het kruis het ultieme symbool van hoop en verlossing, omdat Jezus voor hen stierf en zo de weg vrijmaakte voor zijn volgelingen. Een ultiem symbool om uw verlies mee vorm te geven op een sobere en traditionele manier.

Zon of ster

Sommige mensen zijn altijd vrolijk, toveren een lach op uw gezicht en verlichten de hele kamer als ze binnenkomen. Als zo-iemand overlijdt is dit een groot gemis. Misschien is degene die is overleden wel heel belangrijk voor u geweest in donkere tijden. Een zon of ster is een hemellichaam dat symbool staat voor kracht, licht, warmte en hoop. Weet dat de woorden, liefde en aandacht die deze persoon u gaf, nooit van u afgenomen kunnen worden. Een ashanger met dit symbool kan u troost en hoop bieden bij het verwerken van uw verlies.

Welke ashanger symboliseert de herinneringen aan uw overleden dierbare het best? Neem een kijkje in onze webshop voor alle mogelijkheden of neem contact op voor vragen of specifieke wensen.