Assieraden: een zeer persoonlijk aandenken

Wist u dat de as van een overledene niet altijd in een urn op de kast of in een beeldje in de tuin hoeft te staan? U kunt een klein beetje as altijd bij u dragen in een persoonlijk sieraad, om uw hals of pols, of aan uw oren. Assieraden zijn speciaal ontworpen om een klein beetje as te herbergen. Bent u nieuwsgierig hoe dit eruit kan zien en hoe dit precies werkt? In deze blog vindt u alles wat u over assieraden moet weten!

Wat zijn assieraden?

Assieraden zijn sieraden waar een kleine ruimte in is gemaakt waar een klein beetje as van een overledene in bewaard kan worden. Denk aan ringen, armbanden, bedels, hangers of oorbellen: op de uitvaartwinkel van BlijvendGedenken vind u een groot assortiment assieraden. Afhankelijk van het soort assieraad kunt u de as er zelf in doen of wordt het door de edelsmid/juwelier erin verwerkt of ingesloten.

Hoe zien ze eruit?

Deze bijzondere asbestemmingen zijn in vele vormen en materialen verkrijgbaar. Net als bij gewone sieraden is het mogelijk om een zeer persoonlijk exemplaar uit te zoeken of samen te stellen. Er zijn diverse edelmetalen beschikbaar: zilver, goud, witgoud, bicolor, etc., maar ook een glazen assieraad is mogelijk. U kunt zelf een mooie vorm uitkiezen voor uw asring, asarmband, asbedel, ashanger of asoorbellen. Een hart, klaver, kruis, vlinder, vogel, pootafdruk (voor uw overleden huisdier wellicht), yin yang en nog vele andere vormen zijn beschikbaar. Bij sommige assieraden is het mogelijk om een harskleur naar keuze toe te voegen, die vermengd wordt met de as. Dit geeft een bijzonder effect in uw sieraad.

Hoe wordt een assieraad gevuld?

Sommige assieraden hebben een schroefdopje dat u eenvoudig zelf open en dicht kunt draaien. Deze kunt u zelf vullen met een beetje as. Er zijn echter ook assieraden die alleen open- en dichtgemaakt kunnen worden door de juwelier of edelsmid. Die doet dat dan door te laseren of te lassen. Of misschien wilt u wel dat de as vermengd wordt met een mooie gekleurde hars. Kiest u een assieraad dat u zelf kunt vullen, dan is er een handig vulsetje verkrijgbaar om dat mee te doen.

Als u geen as heeft van uw overleden dierbare

Wanneer iemand is begraven, of u wilt of kunt om andere redenen geen as gebruiken voor het assieraad, zijn er nog andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld een haarlokje van de overledene in het sieraad laten verwerken, in plaats van as. Of een beetje zand van de plek waar diegene is begraven. Verder zijn er nog mogelijkheden om een vingerafdruk op een sieraad te laten plaatsen: dit is ook een prachtige manier om een herdenkingssieraad vorm te geven.

Een persoonlijke zaak

Het uitzoeken en (laten) vullen van een assieraad is een zeer persoonlijk proces. Daarom is dit ook zo’n mooie manier om uw geliefde overledene te herdenken. U kunt het sieraad altijd bij u dragen als u dat wilt. Vaak is niet direct zichtbaar dat het sieraad as bevat, waardoor het zeer discreet en stijlvol is. Kijk voor alle mogelijke assieraden gerust rond op onze website en wanneer u vragen heeft, helpen wij u graag!