Regels en mogelijkheden voor het verstrooien van as

De gemeente bepaalt wat mag

Het is niet toegestaan om de as overal waar u wilt te verstrooien. Daar zijn strenge regels voor. Iedere gemeente mag zelf bepalen waar de as wel of niet verstrooid mag worden. Dit is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak mag het overal, behalve op een aantal specifiek genoemde plaatsen. Een enkele gemeente doet het anders: dan mag het nergens, enkel op specifiek genoemde plaatsen. Controleer dus bij de desbetreffende gemeente wat wel of niet mag.

Waar kunt u beter niet verstrooien?

Er zijn wel een aantal plaatsen, waar u maar beter geen as kunt verstrooien. We geven hieronder een aantal voorbeelden:

  • Op verharde wegen;
  • In of vlakbij een speelplaats voor kinderen;
  • In gebieden waar grondwater wordt gebruikt;
  • Op akkers en weilanden.

Waar kunt u wel verstrooien?

Veel gemeenten hebben speciale strooivelden, waar het toegestaan is om de as te verstrooien. U vindt ze vaak bij begraafplaatsen en crematoria. Verder bieden sommige bedrijven de mogelijkheden om de as op open zee te verstrooien. Daar mag u ook bij aanwezig zijn.

Ergens anders? Vraag toestemming!

Heeft u een specifieke plek in gedachten? Gaat het om een bos waar uw dierbare graag kwam om te wandelen? Of een andere plek? Dan mag u hier alleen de as verstrooien als u hiervoor toestemming vraagt aan degene die eigenaar is van de grond. Gaat het om natuur waar Staatsbosbeheer de eigenaar is, dan verloopt de toestemming via Stichting Natuurlijk Herdenken.

Tips voor het verstrooien van de as

Wij horen vaak dat de familie het spannend en moeilijk vindt om de as te verstrooien. Daarom adviseren wij het gebruik van een strooikoker. Hiermee kunt u gemakkelijk steeds een beetje as verstrooien. Dit gaat gemakkelijker dan met een asbus of urn. Verder is het verstandig om niet tegen de wind in te verstrooien, omdat de as anders terug kan waaien.

Of laat de as verstrooien

Vindt u het geen fijn idee om de as zelf te verstrooien? Dan kunt u dit ook (tegen betaling) laten doen door één van onze medewerkers.

Ideeën voor verstrooien

Uitgroeien tot boom of plant

Sommige urnen zijn zo ontworpen dat ze voldoende ruimte bevatten voor de asresten én zaden. Aan de bovenkant zit een speciaal vakje met daarin de zaden voor een boom of plant. Op die manier blijft de overledene altijd verbonden met de natuur. Voor familie is het een mooi idee dat hun dierbare weer voor nieuw leven zorgt.

Verstrooiing per heliumballon
Gaat u liever voor een rustiger uiteinde, dan is het ook mogelijk om as op te laten in grote heliumballonnen. Deze gaan ongeveer 25 kilometer hoog de lucht in en spatten dan uit elkaar. Resultaat? De as komt vrij en verspreidt zich in allerlei richtingen over de aarde. Dit is een bijzondere laatste reis.

Laatste vlucht
Wanneer u de asbestemming net wat grootser wilt aanpakken, dan kunt u ook de as van uw dierbare verstrooien op grote hoogte met een vliegtuig. Ook dit is een bijzondere laatste reis en voor de nabestaanden vormt het een dierbare herinnering. Daarnaast geeft het een enorm gevoel van vrijheid.

Knallend einde als vuurpijl
André Hazes deed het ook al: weggeschoten worden als vuurpijl. Gemiddeld blijft er na een crematie drie tot vier kilo as over voor asbestemming. In een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. U kunt dan voor meerdere vuurpijlen kiezen of een deel op een andere manier bewaren. Asverstrooiing per pijl mag alleen vanaf locaties aan de Nederlandse kust. Ook moet de pijl in de richting van de zee afgeschoten worden.

Uitstrooien op zee
Ook is verstrooiing of bijzetting van de as van uw dierbare op het water mogelijk. Door het gebruik van oude maritieme tradities, die bij een zeebegrafenis van kracht waren, maakt deze asverstrooiing een gedenkwaardig en onvergetelijk afscheid. Het schip vaart met de vlag halfstok de Noordzee, Waddenzee, binnenwater of rivier op. Er bestaat de mogelijkheid om op persoonlijke wijze afscheid te nemen. Zo kan er een laatste woord gesproken worden en kan er muziek ten gehore worden gebracht. Waarna u de as zelf boven zee uitstrooit met een strooikoker, oplosbare of een zee-urn in het water laat zakken. U kunt bloemen als bloemengroet aan uw dierbare meegeven.

Knallend einde als vuurpijl
André Hazes deed het ook al: weggeschoten worden als vuurpijl. Gemiddeld blijft er na een crematie drie tot vier kilo as over voor asbestemming. In een vuurpijl kan ongeveer 500 gram verwerkt worden. U kunt dan voor meerdere vuurpijlen kiezen of een deel op een andere manier bewaren. Asverstrooiing per pijl mag alleen vanaf locaties aan de Nederlandse kust. Ook moet de pijl in de richting van de zee afgeschoten worden.

Terug naar de natuur
Hield uw geliefde van het buitenleven en de natuur, dan past een biologisch afbreekbare urn perfect bij de nagedachte aan uw overleden dierbare. Met deze urn gaat de overledene echt terug naar de natuur. Daarnaast biedt de biologische urn de mogelijkheid om een gedenkplek in de natuur te creëren, wanneer iemand gecremeerd in plaats van begraven is. Wanneer u de urn in de grond begraaft, komen de zaadjes van de Jasmijnbloemen na verloop van tijd uit en verschijnen Jasmijnbloemen boven de aarde.