Welke urnen zijn geschikt voor buiten en welke niet?

Wanneer er een dierbare van u overlijdt en gecremeerd wordt, zijn er allerlei mogelijkheden voor de as. U kunt de as natuurlijk uitstrooien op een betekenisvolle plek, in een urnenmuur bijzetten, of u doet het in een mooie urn die u op een mooie plek kunt zetten. Er zijn urnen in alle vormen, maten en van verschillende materialen verkrijgbaar, zodat u altijd een gepaste bestemming voor de as van uw dierbare vindt. In principe kunt u helemaal zelf weten wat voor urn u kiest en waar u deze plaatst, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten. Vooral wanneer u de urn buiten wilt plaatsen is het belangrijk dat u rekening houdt met het materiaal. Hieronder leggen we u uit welke soorten urnen u buiten kunt plaatsen en welke u beter binnen kunt houden.

Urn die geschikt is om buiten te plaatsen

Urnen die gemaakt zijn van materialen als marmer, glas of keramiek zijn geschikt om buiten te plaatsen. Ook urnen van graniet en RVS zijn robuust genoeg om weer en wind te weerstaan. Deze materialen zullen niet beschadigen of verkleuren door regen, kou of warmte. En ondanks de degelijke materialen zijn deze urnen ook zeer decoratief. U kunt natuurlijk kiezen voor een klassieke marmeren urn, maar bijvoorbeeld een glasreliek waar as in verwerkt is kan ook heel mooi zijn. Dit is niet eens altijd direct herkenbaar als urn. Er zijn mooie keramische potten die u prima in uw tuin kunt integreren, maar ook waxinelichthoudertjes waar as in verwerkt kan worden, die buiten in de tuin kunnen staan. Of kies een subtiele kleine knuffelkei die met hand gemaakt is van klei, en afgewerkt is met glazuur. Was uw overleden geliefde altijd graag buiten? Wellicht is het dan een prettig idee dat zijn/haar urn voortaan lekker in de buitenlucht staat. Wilt u geen decoratieve urn, maar wilt u uw geliefde wel laten opgaan in de natuur? Dan is een biologisch afbreekbare urn wellicht een goede optie.

Urnen die alleen binnen geplaatst kunnen worden

In principe zijn alle urnen geschikt om binnen te plaatsen. Wilt u een urn buiten plaatsen, dient u echter even goed te informeren of dat mogelijk is. Een asbeeld met zilvertin is bijvoorbeeld niet bestand tegen de elementen van het buitenleven. Ook messing, kunststof, glasfiber, metaal en hout zijn materialen die alleen geschikt zijn om binnenshuis te plaatsen. Op onze website kunt u urnen vinden die echt bedoeld zijn om buiten te plaatsen en bij de andere urnen staat meestal in de omschrijving aangegeven of ze geschikt zijn voor buiten of niet. Heeft u een vraag over een specifieke urn of wens? U kunt doordeweeks altijd met ons bellen, mailen of chatten. 

Biologisch afbreekbare urnen

Wanneer u de as van een overledene echt wilt laten opgaan in de natuur, kunt u kiezen voor een biologisch afbreekbare urn. Let op: deze urnen zijn NIET geschikt om ter decoratie buiten te zetten, omdat ze zo gemaakt zijn, dat ze vergaan. Ze gaan op in de natuur door op te lossen of tot een boom uit te groeien. Doordat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen als cellulose, hout of een mix van zand, zeezout en plantaardige materialen, lossen ze op in water of aarde. U kunt deze urnen dus gerust in de zee, ander water of de aarde neerlaten zonder schade aan het milieu aan te richten. Sommige urnen bevatten zaadjes van een boom, plant of bloemen, waardoor op de plek waar u de urn begraaft een blijvende (of tijdelijke) natuurlijke herinnering verrijst.

We helpen u graag een passende manier van herdenken te creëren

Hopelijk heeft u zo meer duidelijkheid gekregen over het plaatsen van een urn in de buitenlucht. Het herdenken van een overledene is zeer persoonlijk en de locatie van de urn is vaak heel typerend voor de overledene of uw relatie. Daarbij is het dus wel van belang dat u rekening houdt met het materiaal van de urn, zodat het niet alleen de juiste uitstraling heeft, maar ook de gewenste duurzaamheid.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden m.b.t. urnen, of heeft u een specifieke vraag? Schroom niet om contact op te nemen met onze medewerkers.